Marc Mulders: Uit de collectie

15.02.20 – 05.07.20, De Pont, Tilburg

Marc Mulders: Uit de collectie

Een bescheiden keuze uit het werk van Marc Mulders uit de collectie van De Pont wordt gepresenteerd naar aanleiding van het verschijnen van de publicatie Marc Mulders, werken 1980 -2020, met het essay van kunstcriticus Anneke van Wolfswinkel Hortus Deliciarum, een tuin van genoegen.

In het boek wordt voor het eerst de ontwikkeling van bijna 40 jaar kunstenaarschap van Mulders in één verhaal samengebracht. Met de tuin als weldadige plek, een belangrijke inspiratiebron voor Mulders, als rode draad. Zijn huidig atelier is een stal te midden van velden vol wilde bloemen, 'mijn eigen Giverny', zoals hij het noemt, een verwijzing naar de beroemde tuinen van Claude Monet.

In zijn schilderijen, die in de loop der tijd steeds abstracter zijn geworden, volgt Mulders de loop van de natuur om hem heen: 'In de lente en de zomer snuif ik de geuren op. In de herfst schilder ik met de echo van die bloemenpracht in mijn hoofd. En in de winter word ik gedreven door het verlangen naar de nieuwe bloemen die zullen opkomen op mijn akker'.

De Pont volgt de Tilburgse kunstenaar al sinds het begin en heeft gedurende de afgelopen drie decennia werken van Mulders verworven, waardoor er nu meer dan dertig werken uit diverse periodes in de collectie aanwezig zijn. Een keuze daaruit wordt nu gepresenteerd voor deze tentoonstelling.

Foto; Directeur Martijn van Nieuwenhuyzen fotografeert Marc Mulders bij de inrichting van een presentatie van zijn werk.