Er is hoop

2021, Marc Mulders uit Hope

“Een tuin zo breed als de hemelen en de aarde.”

Koran 3:133

Vroeger waren er voor de kunstenaar uit de lage landen twee keuzen voor een avontuurlijke inspiratiereis: naar Rome of naar de Oriënt.

In deze traditie ondernam ik in 1989 naar aanleiding van het winnen van de Basisprijs Schilderen van de Prix de Rome een studiereis naar Rome naar het Koninklijk Nederlands Instituut Rome naar de tuin van Villa Borghese. Het was een ontdekkings­reis naar Caravaggio, de Napolitaanse school, de Barok, en de christelijke iconografie.
En de laatste jaren bezoek ik de Oriënt, weliswaar virtueel maar toch…

Het is een inspirerende kennismaking met de Arabische islamitische iconografie en beeldcultuur, van Perzische miniaturen en Moorse tuincultuur tot de mystiek van het soefisme.
Titels van mijn schilderijen als Persian Garden, Let the Dessert Bloom en The Journey to Tunesia (vrij naar Paul Klee) vertellen over deze inspiratiebron.
Ik zoek en vind overeenkomsten tussen de natuurlyriek en mystiek van het christendom en de islam, van de tuin op het westen, en de tuin op het oosten.

Tuinieren

De Lindehoeve te Baest estate waar ik woon en werk ervaar ik als een waar Paradijs, het Paradijs als een tweeledig begrip; enerzijds de herinnering aan het verloren gegane Paradijs, anderzijds het verlangen naar het herstel van dat Paradijs. “Could we start all over again”, zingt Maria in Jesus Christ Superstar.

Ik kijk steeds naar afbeeldingen van het Paradijs in Perzische miniaturen en de vroeg Christelijke kunst. Met deze tuinen op mijn netvlies spreek ik tijdens het schilderen mijn penselen toe; gedraag je als tuingereedschap… en ik kam de verf, spit en snoei in de olieverf en met brede penselen maak ik denkbeeldige paden in de tuin van olieverf.

Marc Mulders